Przed odbiorem piskląt musimy przygotować odpowiednie pomieszczenie. Kurnik lokalizujemy tak, aby miał wystawę południową. Mniej właściwe jest zorientowanie na wschód lub zachód, natomiast niedopuszczalne – na północ. Obok kurnika należy przeznaczyć miejsce na wybieg. Kurnik powinien być ciepły, suchy, dobrze oświetlony i czysty. Wielkość jego dostosowujemy do liczby ptaków, które chcemy trzymać (na l m2 powierzchni nie więcej niż cztery dorosłe kury). Wysokość kurnika nie powinna przekraczać 2 m, bowiem wtedy, w okresach niższych temperatur, kury łatwiej są w stanie opanować termicznie pomieszczenie. Okna w małych kurnikach wystarczy umieścić na jednej ścianie pamię tając, aby ich łączna powierzchnia oszklona stanowiła około 1/8 powierzchni podłogi. Okna należy tak zamocować, żeby były uchylne i umożliwiały częste wietrzenie wnętrza. Szyby przez cały okres chowu należy utrzymywać w czystości, ponieważ ubytek światła odbija się bardzo niekorzystnie na przyrostach wagowych oraz nieśności. Temperatura w kurniku powinna być równomierna i wahać się w granicach 18-20°C. Stabilność temperatury zależy od nasłonecznienia, wysokości pomieszczenia oraz materiałów użytych na budowę.
Pomieszczenia dla kur
Nowości:
Nowości:
Eksperymenty H. W. Reese’a
Wśród tych zgodnych wyników znalazłem jedynie dwa wyjątki, które są szczególnie ciekawe dla psychologa. Pierwszy to eksperymenty H. W. Reese’a (1961). Uczony ten badał uczniów klas IV, VI i VIII za...
Blog ogólnotematyczny
Jeżeli interesuje nas duża dawka informacji, warto zajrzeć na blogi, najlepiej na Blog ogólnotematyczny. Jaka sama nazwa wskazuje, na takim blogu czytelnika może znaleźć przeróżne informacje. Musimy jednak o czymś pamiętać....